DiverseSociale medier

Har du styr på dine videoer?

Af i Diverse, Sociale medier

Video virker

“Video, video, den kører nat og dag…” Sådan lyder starten på det danske bidrag til Melodi Grand Prix i 1982 og Brixx, som bandet hed, har fat i noget. Vi er nemlig vilde med video — specielt på de sociale medier. Derfor er det også der, fokus ligger for mange marketingansatte.

Det gælder dog om at have styr på statistikken, så de tal du får ud i enden er retvisende for, hvor mange der rent faktisk har set din video. Det viser sig, at det kan være en svær disciplin, så derfor sætter jeg fokus på dette, samt hvordan du laver de bedste videoer her. 

Videoformatet er tit eminent til de sociale medier, da det er mere iøjenfaldende end tekst eller billeder. Specielt Facebook og Instagrams mulighed for, at videoerne starter med det samme brugeren scroller ned over dem, gør, at mange bliver fanget af dem — måske uden at vide, hvad det drejer sig om. En kort video kan ofte udtrykke lige så meget som en lang tekst og er langt nemmere at afkode på kort tid. Det er derfor også et format, som er væsentligt mere delevenligt end teksten, hvor man skal bruge lang tid på at afkode budskabet.

Det er ingen hemmelighed, at Facebook, som jo er det mest dominerende sociale netværk herhjemme, aktivt satser på videoindhold. De har meldt ud, at videomaterialet vil blive prioriteret højt, hvilket deres autostart af videoer også er et bevis på. Det gælder altså udelukkende om at komme i gang med at producere de gyldne sekvenser. Men det er jo faktisk her, at mange virksomheder støder på problemer. Det er nemlig ressourcekrævende at producere det rigtige indhold, så der skal helst være meget konkrete gevinster bag at lægge al den tid i det.

Her er en infografik, der blandt andet viser hvor godt videomateriale virker på de forskellige kanaler:

Hvorfor virker video

En af gevinsterne kan eksempelvis være eksponeringer — altså reelt antal brugere der har set videoen. Og det er netop her, at du skal være rigtig vågen. Fordi hvornår er en video set? Selv de store virksomhedsgiganter kan have svært ved at skære denne kage, som Forbes beskriver i deres artikel:

Facebook, som netop autoafspiller deres videoer, tæller alle visninger, der er over tre sekunder. I løbet af tre sekunder har brugeren måske ikke engang læst teksten før eller efter videoen? Måske har de ikke engang kigget på videoen, men udelukkende tjekket de opslag der ligger omkring videoen. De tal, som Facebook fremviser, kan altså være meget misvisende, og i sidste ende er det dig, der bliver snydt. Du tror nemlig, at der er en masse, der har set din video, mens det måske ikke reelt er tilfældet.

CNN, en anden stor virksomhed der også benytter autostart på deres videoindhold, tæller udelukkende start på afspilninger. Ja, du læste rigtigt. Alt indhold starter automatisk, men alligevel tæller de en start som en reel afspilning.

Disse to eksempler viser i bedste pædagogiske stil, at det er vigtigt at sætte nogle korrekte parametre op for måling af sin videostatistik, ellers ender man med at poppe champagnen på forkert grundlag. Det kan naturligvis godt være, at statistikkerne er pæne med alle de mange visninger, men de er jo ikke reelle og derfor ikke nogle, der er værd at samle på.

Den vigtige pointe med denne lange forklaring er, at du skal være klar i spyttet omkring, hvad der definerer en visning af din video. Vil du have de prangende statistikker, der med tårnhøje tal udstråler, at du er med helt fremme i feltet iklædt den gule trøje, eller vil du have den noget mere realistiske udgave, der fortæller dig sandheden om din investerede tid? Jeg vil anbefale den mere virkelighedsnære version, for vi ved jo allesammen godt, at den gule trøje kun er sjov at have, så længe der ikke er snydt for at få den.

Lav de bedste videoer

Når det er sagt, så skal du jo have nogle videoer, før du kan måle på dem. Jeg giver dig derfor her nogle gode råd til, hvordan du laver det lækreste videomateriale, der slår dine konkurrenter af pinden:

Giv værdi så hurtigt som muligt

Du skal ikke behandle online videoer, som var de TV. I en serie, film eller andet TV-indhold opbygger man oftest en spændingskurve, der stiger og stiger indtil den endelig udløses i klimaks — meget lig den klassiske berettermodel som mange fik præsenteret allerede i folkeskolen. Sådan skal du ikke gribe dine sociale videoer an. Hvis brugerne aktivt klikker på dine videoer, så er det fordi, de forventer at få værdi forholdsvis hurtigt. Serverer du ikke dit budskab forholdsvis hurtigt, så risikerer du, at de falder fra. Wistia har lavet en eminent graf, der viser, hvordan længden af din video langsomt slår brugernes engagement ihjel:

engagement vs længde på video

 

Kend dine brugere, men også dit medie

Alle videoer virker ikke nødvendigvis på alle medier. Det kan derfor være en rigtig god idé, hvis du får produceret en video, som efterfølgende bliver klippet til, så den passer til forskellige medier. Skal du bruge den på Instagram, så sørg for at sagens kerne kan udtrykkes på maksimalt 15 sekunder. Skal den derimod fungere som en reklame over en YouTubefilm, så skal du udtrykke dig endnu kortere, da brugerne ofte kan trykke sig videre til filmen efter kun fem sekunder. Det er altså vigtigt, at du ikke bare implementerer dine videoer 1:1 på alle medier. Så ender du med, at budskabet ikke kommer med på alle medierne.

Samtidig er det naturligvis også nødvendigt, at du kender dine brugeres måde at interagere med mediet på. Læser de gerne lange tekster, som på for eksempel en blog, så er de nok også mere tilbøjelige til at ville se en længere video til ende.

Det koster

Ja, det er jo aldrig sjovt, når skejserne skal op af lommen, men det kan altså godt blive nødvendigt i forbindelse med produktion af lækre videoer. Skal det gøre ordentligt, så skal der hurtigt noget godt udstyr, flere forsøg og en flot setting til, men det kan til gengæld også gøre hele forskellen på, om din video ser indbydende og interessant ud.

En væsentlig ting at huske på er også, at alle dine videoer jo ikke nødvendigvis behøver at være professionelt klippet, hvis budgettet nu ikke helt er til det. Måske er der nogle nøglevideoer, som er ekstra vigtige eller skal genbruges flere gange, så få lavet dem professionelt. Resten kan du måske klare selv.

Tre, to, en, action!

 

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*