Adwords

Adwords match metoder A-Z

Af i Adwords

Avancerede match metoder i Adwords

I forlængelse af et tidligere indlæg om Dynamic Keyword Insertion, er det relevant også at tale lidt omkring de forskellige match metoder, man kan benytte sig af i sine Adwords kampagner.

For at optimere sin kampagne og få mere kvalitativ trafik frem for kvantitativt kan man “skrue lidt på knapperne” i sin kampagne og eksperimentere med matchmetoderne.

 

Der som udgangspunkt 3 forskellige match metoder –

 • Broad match
 • Phrase match
 • Exact match

Derudover bruges Negative match, Broad Match modifier og desuden en “klon”, der kaldes for embedded match, hvor man kombinerer negative søgeord med ovenstående matchmetoder. Den forklarer vi mere omkring længere nede i artiklen.

 

Broad match

Broad match er den mest brugte metode og den match metode du som standard benytter dig af, når du starter en AdWords kampagne. Broad match er kendetegnet ved at dine valgte søgeord vil eksponere annoncer udfra både fejlstavninger og flerords søgninger.

Eks. hvis dit søgeord er ‘hest’ vil dine annoncer blive eksponeret ved søgninger på ‘hestestald’, ‘gyngehest’, ‘pruhest’, ‘ting til heste’, etc. Ved brug af broad match er det en rigtig god ide at tænke over negative søgeord til sin kampagne blandt andet på grund af en meget udskældt funktion, som Google benytter sig af kaldet Expanded Broad Match. Vi fokuserer mere om brugen af negative søgeord længere nede i artiklen og forklarer Expanded Broad Match…

 

Phrase match

Phrase match er en smule mere konkret match metode end broad match og når du udvælger dine søgeord markeres de med anførselstegn.

Eks. er et søgeord “heste saddel”.
Dine annoncer vil blive eksponeret hvis en bruger skriver dit valgte søgeord, men også hvis der står noget foran eller bagved søgeordet. Dvs. at ‘lyserød heste saddel’ og ‘heste saddel til min sports-ko’ vil trigge din annonce. Til gengæld vil ‘heste læder saddel’ IKKE trigge din annonce, fordi dit valgte søgeord ikke stemmer overens med brugerens søgning. Med andre ord skal en bruger skrive dit phrase match søgeord førend annoncerne vises. Der må til gengæld gerne stå noget både før og efter.

 

Exact match

Ja det siger næsten sig selv. En bruger SKAL skrive præcist det søgeord, som du har defineret i din kampagne, ellers vises annoncerne ikke. Hvis du vil bruge exact match skal du markere alle dine søgeord med klammer.

Eks. [pruhest til salg].
En bruger skal skrive ‘pruhest til salg’ førend din annonce vises.

*UPDATE – Marts 2017*.
Google har fjernet regulær exact match og selvom du benytter dig af det, kan du ikke forhindre dine annoncer i at blive vist, hvis brugere benytter flertal, stavefejl eller tætte synonymer. 

Grunden hertil er pt. ukendt udenfor Googles bestyrelseslokale, men skeptikere postulerer at det skyldes Googles grådighed og ønske om en større bundlinie. De positive røster holder fast ved at dine annoncer bliver yderligere eksponeret – Så kan du selv vælge hvilket hold du tilhører :o)  

 

Embedded match

Den “sjove” klon, som vi omtalte tidligere hedder embedded match.

Embedded match bruges, hvis man IKKE vil have sine annoncer vist i forbindelse med specifikke phrase eller exact match søgninger. Det bedste eksempel jeg kan komme på er markedsføring af merchandise relateret til film, musik eller bøger, hvor man ikke ønsker visninger ved søgning på eksempelvis titel eller navn.

Eks. Bandet Kiss blev i “gamle dage” meget kendt for deres udseende frem for deres musik og der blev udviklet tonsvis af merchandise. Hvis en annoncør benytter sig af embedded match med negativ- og exact match på band navnet vil søgeordet se således ud: -[kiss]. Med denne match kombination vil annoncerne bliver vist på Kiss dukker, Kiss produkter, etc. men der vil ikke være visninger når der søges direkte på navnet Kiss.

Embedded match er helt klart noget man skal lege lidt med førend man finder sig tilrette og det er vigtigt at man tjekker samtlige søgeord i annoncegruppen for at sikre sig imod fejl…

 

Negative match

Negative søgeord defineres ved at sætte – foran ordet. Når man udvikler en kampagne med Broad match søgeord er det en klar fordel at benytte sig af negative søgeord, så man i viddest mulige omfang forhindrer irrelevante annoncevisninger.

Eks. En annoncør markedsfører højkvalitets produkter med henblik på salg til erhvervsvirksomheder og ønsker dermed ikke klik fra private forbrugere. For at sikre sig imod klik fra private har annoncøren bla. brugt følgende negative søgeord: -privat, -private, -privatsalg, -billig, -discount, etc.
Hvis en bruger søger på “salg til private” vil annoncerne ikke blive vist.

Man kan tildele negative søgeord på både kampagne og annoncegruppe niveau, hvilket er vigtigt at have in mente, da specifikke annoncegrupper kan være højrelevante for et segment og dybt irrelevante for et andet. Samtidig giver det en smule mere fleksibilitet, når man vil optimere på konkrete annoncegrupper i sin kampagne.

 

Expanded Broad Match 

OBS!! Expanded Broad Match er IKKE en matchmetode man kan vælge til eller fra, men vi  har taget den med da det er en meget vigtig faktor man skal have i baghovedet når man sætter sine kampagner op.

Expanded Broad match blev indført af Google helt tilbage i 2006, men i slutningen af 2007 blev denne match feature udvidet og har ligesiden været ekstremt udskældt af både annoncører og bureauer, som arbejder med PPC til dagligt.

Ideen bag Expanded Broad Match er at hjælpe brugerne til at finde det de leder efter, hvis de ‘leder forkert’. Det kan lyde lidt mærkeligt, men det fungerer på følgende måde:

Google kombinerer søgeresultatet med resultatet fra tidligere foretagede søgninger og udvælger herefter hvilke annoncer, som vises.

Hvis en bruger foretager en søgning, ikke er tilfreds med resultatet og foretager yderligere en søgning fra resultatsiden, vil den første søgning OG den næste søgning være med til at bestemme hvilke annoncer, som vises. Det er som udgangspunkt et problem for annoncører, da det kan resultere i en masse unødvendige visninger og klik (penge ud af lommen).

Denne metode har fået kælenavnet The Google 1-2 Punch og har, som jeg skrev ovenfor, siden introduktionen været noget udskældt af annoncørerne, men sådan er det nu engang og Google har ikke tænkt sig at ændre metoden lige foreløbigt. Vi har tænkt os at bruge lidt energi på at finde frem til metoder, hvorved man kan sikre sig bedst muligt imod Expanded Broad Match og der kommer et selvstændigt indlæg om det i nærmeste fremtid.

Indtil videre har vi fundet et billede på Aaron Wall’s site seobook.com, som viser hvor latterlig en situation man kan komme i….

adwords expanded broad match

Gad vide hvor tilfredse Dollar Rent a Car er med det her resultat…

Broad match modifier

Broad match modifier blev introduceret af Google i slutningen af 2010 og er en mellemting mellem phrase match og broad match. Rent praktisk sætter man et + foran sit søgeord for at tilkendegive søgeordet er “modified”. Kort fortalt betyder plusset at søgeordet skal trigge annoncer hvis søgninger indholder dit modificerede søgeord (lidt ligesom phrase match).

For at gøre forvirringen total er der selvfølgelig forskellige udgaver at matchmetoden – Der er jo ikke nogen der har sagt det skal være let det her :o)

Fuld modified broad match søgeord

Denne funktion benyttes hvis din søgefrase består af flere ord ord. Lad os tage et eksempel:

Dit søgeord er: +sorte + løbesko + mænd.

Søgefrasen er en smule “bredere” end ved phrase match. Det vil sige følgende regler for søgefrasen gælder: Rækkefølgen af søgeordene er underordet, fejlstavninger eller flertalsudgaver af ordene trigger stadig annoncerne og søgeforespørgsler som indeholder alle 3 ord trigger ligeledes annoncer.

Udfra ovenstående vil følgende søgninger eksempelvis trigge dine annoncer:

 • Sorte løbesko mænd
 • Mand sorte løbesko (variation af mænd)
 • Mænds løbesko sort (variationer af søgeord og rækkefølge af søgeord)
 • Sort farvede løbesko mænd (variationer af søgeordene og “fremmed” ord i søgningen).

Denne type modified broad match er den mest restriktive.

Dual anchor modified broad match

Denne type modifier indeholder mindst 2 ” + modificerede” ord i søgestrengen.
Hvis vi tager eksemplet fra før med de sorte løbesko kan en søgestreng se således ud: +mænd sorte + løbesko.

Denne matchtype er skridtet tættere på “normal broad match”. Matchmetoden er meget lig Fuld modified broad match, med den undtagelse at søgestrengen nu indholder et ord som er normalt broad matchet (sorte). Det betyder i al sin enkelhed at dine annoncer trigges når de to modificerede søgeord (i vilkårlig rækkefølge og variationer/ental/flertal) mænd og løbesko skal være i søgningen men ordet sorte både kan være inkluderet eller være fraværende.

Det vil sige at følgende søgninger vil trigge dine annoncer:

 • Mænds løbesko
 • Grønne løbesko mænd
 • Gaver mænd løbesko
 • Løbesko til mænd

Anchor modified broad match

Den sidste broad match modifier kaldes Anchor modified broad match og her er der kun ét søgeord i søgestrengen, som er modificeret.

Igen kigger vi på de famøse løbesko til mænd. Denne gang bruger vi søgeordet: Sorte +løbesko mænd.

Den eneste regel der gælder for denne match type er at ordet løbesko skal indgå i brugeres søgestreng.

Hvilke match metoder skal jeg så bruge?

Godt spørgsmål, for det kommer an på virkelig mange faktorer. Som en hovedregel bør du tage udgangspunkt i dit budget og overveje hvor bred/snæver en målgruppe du markedsfører dig imod. Samtidig er det meget individuelt fra kampagne til kampagne, så der er intet konkret svar.

Men her er i det mindste en oversigt, så du kan blive klogere på forskellen på matchmetoderne.

Adwords matchmetoder forklaret

Hvis du har haft nogle løjerlige oplevelser med brugen af ovennævnte forskellige match metoder, vil vi meget gerne høre om dem.

Ligeledes hvis du har tilføjelser eller kommentarer til artiklen, så fatter du bare tastaturet og tamper løs…

 

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*