Adwords

SEM-bureau eller SEM-selv?

Af i Adwords

AdWords management afregningsmodeller

Er du kunde har du selvfølgelig styr på hvad du betaler for, når du køber AdWords kampagner gennem et bureau. Eller har du….?
Er du AdWords leverandør har du selvfølgelig styr på hvilken betalingsmodel, som er bedst for dig. Eller er der en anden betalingsmodel, som er mere rentabel?

 

Der er et utal af afregningsmetoder, som alle har både fordele og ulemper for henholdsvis annoncør og bureau. Vi oplever til tider at annoncører har haft dårlige oplevelser med bureauer og kollegaerne i branchen taler tit om hvordan de ikke tjener penge nok på utallige timers optimering og management af konti. Derfor er det på tide at gennemgå hvilke betalingsmuligheder man som kunde kan blive præsenteret for hos et “Google Partner” bureau (hed tidligere “AdWords Qualified Agency”) eller en “AdWords Qualified Individual”.

Nedenfor har vi forsøgt at gennemgå nogle forskellige “leverandørmodeller” som oftest benyttes og vi har desuden tilknyttet kommentarer set udfra henholdsvis bureau og annoncørs synspunkt. Kom endelig med kommentarer eller learnings som du selv har været udsat for uanset din rolle som kunde eller leverandør! Betalingsmodellerne er skrevet i vilkårlig rækkefølge, så du behøver ikke tænke på at nummer 1 eller 10 er den bedste. Udfra de anførte modeller kan du hurtigt selv finde frem til hvilken model som passer bedst til din forretning, hvad enten du er Adwords annoncør eller Adwords leverandør.

 

Fastpris pakken

Man betaler (sjovt nok) en fast pris per klik. Fastprispakken er oftest benyttet fordi man som kunde ved lige præcis hvad man får af klik. Man aftaler en pris med sit bureau og bureauet sørger herefter for at levere det aftalte antal kliks til den på forhånd aftalte pris.

Fordele og ulemper for bureauet

Bureauet ved præcist hvor meget de skal levere og til hvilken pris. Der er nu et gigantisk incitament hos bureauets ekspertgruppe ved at generere så billige klik som muligt. Jo billigere klik, jo flere penge på bundlinien.  Modsat skal bureauet garantere maxprisen og såfremt konkurrencen på det specifikke område ændrer sig pga. udefrakommende faktorer risikerer bureauet at tabe penge på kontrakten. Udefrakommende faktorer kan være alt ligefra ekstraordinær massemediedækning til fejlberegninger ved klipris estimater  (og det har ALLE pro’er prøvet ink. mig selv – dem der siger de ikke har lyver!).

En klassisk fejl under estimeringen af klikpriserne er ved sæson relaterede produkter og services. Da Googles estimatberegner udregner pris per klik baseret på de seneste 3 måneders data (90 dage) kan man få sig en slem overraskelse. Jeg har selv “tidligt i karrieren” (gåseøjne, for det lyder som om jeg er en gaaaaaaammel ræv) udarbejdet en julekampagne i slutningen af oktober måned og det resulterede i total fejlberegning, da trafik estimaterne omkring pakkekalendre, julegaver, etc. blev baseret på søgninger foretaget i august, september, oktober…

Det er vigtigt at bureauet i samarbejde med kunden vurderer kvaliteten af den samlede søgeordsliste, da kvaliteten af søgeord er en væsentlig faktor når klikprisen er fastlåst. Der er  f.eks ingen ide i at købe “Paris Hilton” for 50 øre, hvis kunden sælger hestesadler (medmindre der er en meget mærkværdig grund jeg slet ikke vil spekulere i…)

Fordele og ulemper for annoncøren

Fordelen ved fastprispakken er at annoncøren ved ligepræcis hvad han/hun får og kan forholde sig til mængden af klik, som konverterer til leads eller konverteringer i forhold til den samlede trafikvolumen. Som nævnt ovenfor er det vigtigt at have fokus på søgeordenes relevans.

Da AdWords systemet og PPC markedsføring generelt stadig i manges øjne er en “black box”, findes der desværre en hel del leverandører, som ikke informerer sine kunder omkring problemstillingen kvalitet vs. kvantitet. Vi har gang på gang set fastpriskampagner, hvor søgeordslisten overhovedet ikke er gennemgået og godkendt af kunden. Dermed sidder leverandøren på magten og benytter sig ofte af meget generiske søgeord, som ikke koster en pind og leverer majoriteten af trafikken. Resultatet er masser af trafik men ingen konverteringer. Hvis en sidevisning er målet, så er der tilgengæld ikke noget problem, men det er efterhånden sjældent at man blot er interesseret i kun at eksponere sig…

 

Fee per klik

Denne metode er også ganske populær hos både annoncører og bureauer, da den giver et forholdsvis transparent overblik ved samarbejdet. Metoden har tilgengæld også fordele og ulemper for både annoncører og bureau. Det primære ved at benytte sig af denne metode er ligesom fastprispakken, at begge parter er fuldt ud afklarede omkring problemstillingen kvalitet vs. kvantitet.

Fordele og ulemper for bureauet

Jo flere klik annoncøren får, desto flere penge er der på bundlinien til bureauet. Bureauet vil dermed udføre en omfattende research omkring udvælgelsen af søgeord, for at finde frem til de søgeord, der genererer mest trafik. Bureauet kan samtidig ‘brænde nallerne’ på kampagner, hvor klikprisen er så høj at de majoriteten af budgettet går til Google og bureauets arbejdstimer ikke hænger sammen med indtjeningen.

Fordele og ulemper for annoncører

Hvis annoncøren har et site, som udelukkende er baseret på maximal trafikvolumen (enten fordi erfaringen fortæller at X % konverterer eller annoncøren har et konkret budskab, som skal ud til ‘masserne’) er denne aftale ganske favorabel for begge parter. Hvis annoncøren derimod har et mere komplekst produkt eller site, hvor konverteringen er afhængig af brugeres søgeadfærd frarådes denne metode. Det er det klassiske problem igen med kvalitet vs. kvantitet.

 

Månedligt fast fee

En af de mere populære afregningsmetoder er et fast månedligt fee uafhængigt at mediespend. Både annoncør og bureau har mulighed for at budgettere over længere perioder samt estimere det konkrete tidsforbrug, som gør opgaven profitabel for begge parter. Tidsforbruget der afsættes til konto administration kan ligeledes fordeles på andre opgaver end den konkrete konto administration. Det kan være annoncetests, analyser af tracking data, website optimization tests, undervisning, konsulent timer på specifikke delkampagner, kundemøder, etc. Desuden gør det også selve afregningen for bureauet væsentlig lettere ved fakturering for specifikke opgaver. Sidst men ikke mindst er bureauet fløjtende ligeglad med om annoncøren budgetterer med 50 kr eller 50 mio. kr i mediespend (ja ok måske ikke 50 mio. men du har fattet ideen)….

Fordele og ulemper for bureauet

Oftest er det faste fee aftalt på baggrund af kampagnens budget og/eller den forventede tid der er afsat til konto administration, m.m. Bureauets økonomi afdeling er også ufattelig glade for at vide hvad de kan fakturere hver måned i lang tid (min økonomi afdeling i mit ‘day-job’ er helt klart lunest på denne løsning). Ulempen er selvfølgelig at bureauet ikke har gjort sin research godt nok og ender med at bruge væsentlig mere tid end planlagt og mandetimer (eller kvinde- om man vil) overstiger minimumsindtægterne påkrævet for en profitabel opgave.

Fordele og ulemper for annoncøren

Som annoncør vil du ikke møde modstand eller brok fra bureauet hvis du ændrer mediespend i tide og utide. Vi har oplevet flere konti som pga. af finanskrisen både ned- eller opskriver deres budgetter uden det har betydning for vores arbejde (=indtægt).

En åbenlys ulempe er selvfølgelig at annoncøren stiller krav til levering af diverse analyser, rapporter, evalueringer, m.m. som ikke stemmer overens med den tidsmængde bureauet har til rådighed baseret på det månedlige fee. På den anden side kan det månedlige fee justeres alt efter hvilke services som ønskes ydet. På eksempelvis sæsonrelaterede produkter og tjenester kan indsatsen løbende tilpasses, uden at det går ud over det årlige budget (ski- og sommerferie f.eks).

 

Procentuel afregning af mediespend

Denne metode er en af de “mest almindelige”. Mediebureauer (og med mediebureau mener vi et ‘rigtigt’ mediebureau og ikke digitale bureauer, som kun beskæftiger sig med online markedsføring) benytter sig oftest af denne model, da den er i overensstemmelse med resten af forretningsgangen på mediebureauet. Fee for PPC kampagner ligger oftest mellem 10-30%, hvilket er et forholdsvist stort spænd, men det skyldes oftest at bureauets fee afhænger af det totale mediebudget.

Fordele og ulemper for bureauet

Hvis en kunde afsætter 5.000 kr om måneden og bureauet tager 10% i handling fee tjener bureauet kun 500 kr om måneden. Derimod kan det være rentabelt for bureauet at tage opgaven, da kunden også afsætter budget til TV, Radio og Print, hvorfor den samlede omsætning hos bureauet er rentabel.

Hvis der kun er tale om en 50 kroners PPC kampagne og intet andet kræver det ikke meget hovedregning førend bureauet indgiver konkursbegæring… Hvis PPC budgettet derimod er 50.000 kr om måneden begynder det at give mening. Bureauet kan beregne hvor mange timer, der kan afsættes til den konkrete kunde og dermed opretholde rentabiliteten og (måske det vigtiste) yde den service, som kunden er blevet lovet – Et hurtigt tænkt eksempel – 50K mediespend, 15% management fee = 7.500 kr. Hvis timeprisen er på 1.000 kr/timen kan bureauet afsætte 7,5 timer månedligt til kontoen.

Hvis bureauet benytter sig af fuld- eller semiautomatiske kontostyringsværktøjer (bid management værktøjer) er rentabiliteten oftest væsentligt højere og de “små” procenter benyttes, da der som udgangspunkt kun skal afsættes tid til udvikling, implementering og rapportering.

Fordele og ulemper for annoncøren

Jo mere kunden bruger om måneden, desto mere tjener bureauet. Spørgsmålet fra kundens side er nu om der er værdi i de investerede kroner. Det er vigtigt at sætte en øvre grænse for de månedlige PPC budgetter og sekundært at stole på sit bureau.

Incitamentet for bureauet er at tjene penge og jo større budget, jo større indtægt. Hvis budgettet øges og kundens omsætning følger med, så er der ingen ko på isen; men hvis det er omvendt så er der noget galt… I bund og grund er det et spørgsmål om ROI. Hvis du har fundet et bureau som giver dig 2 kroner retur, hver gang du proppen 1 krone i bureaet – ja så skal du virkelig beholde det bureau og skaffe en pokkers masse 1 kroner!

 

Procentuel afregning af indtægt eller salg

Få bureauer er så sikre i deres sag at de tilbyder procentuel afregning af salget bureauet via SEM kampagner genererer. Der er mere tale om en afiliate aftale end egentligt management aftale.

Fordele og ulemper for bureauet

Denne metode kan være knald eller fald for bureauet og afhænger af en hel del faktorer. Det er ikke så simpelt som “Hvis kontoen præsterer, så tjener vi penge. Hvis kontoen fejler, tjener vi ikke”. Bureauet skal bla. overveje følgende faktorer:

  1. Hvilke “huller” eksisterer der? F.eks hvis annoncøren tager mod ordrer på telefonen, krediteres bureauet så for de ordrer? Det kunne være køber har fundet telefonnummeret på hjemmesiden via PPC kampagnen eller køber finder produktet via PPC kampagnen og køber det i butikken nede på hjørnet…
  2. Har bureauet mulighed for at ændre/optimere på annoncørens hjemmeside, så siden bliver mere brugervenlig?
  3. Brand søgeord. Må bureauet benytte sig af brand søgeord når de driver trafikken til annoncørens site?
  4. Synergi ved andre aktiviteter. SEM og SEO hænger tæt sammen (og banner annoncering også for den sags skyld) og løbende optimering vil være med til at skabe synergi mellem de forskellige kampagneaktiviteter. SEM kan i første omgang være med til at afdække “kerne-søgeord” for annoncøren, som herefter vha. SEO giver gode placeringer i det organiske index, som også leder til salg. Skal bureauet krediteres disse salg?
  5. Tracking. VKan bureauet indsigt i alle aktiviteter på sitet?
  6. Kan bureauet måle profitten af PPC, SEO, Banner annoncering og adskille disse data fra andre marketing aktiviteter?
  7. Kontrakt længde. Det tager tid og energi at sætte en PPC kampagne i søen og annoncøren smutter efter 1 måned, så er der ingen incitament for bureauet at teame op med annoncøren.

Fordele og ulemper for annoncøren

Som annoncør ser denne aftale umiddelbart ud som den mest “sikre”, men annoncøren skal stadig have for øje at såfremt PPC kampagnerne ikke performer, så er der INGEN omsætning og det kan have fatale konsekvenser for annoncøren. Som udgangspunkt har en annoncør én SEM leverandør tilknyttet og hvis annoncør og bureau har indgået årskontrakt kan det betyde liv eller død, specielt hvis det er den eneste marketing kanal annoncøren benytter sig af…

Ingen annoncør er identisk med sine konkurrenter og derfor findes der også et utal af variationer/tillæg/fraskrivelser ved ovenstående afregningsmetode. Vi har forsøgt at give nogle udkast til generelle variationer, der er med til at sikre en mere eller mindre 50/50 fordeling af risikoen imellem annoncør og bureau.

 

Månedlig minimumsafregning

Annoncøren vælger at betale et minimumsbeløb til bureauet (der kan defineres separat eller baseres på de andre betalingsmetoder nævnt her i artiklen). Hvis bureauet ikke opnår forudbestemte mål (salg, konverteringer, signups, etc.) frafalder salgsbaserede fee og minimumsbeløbet udbetales i stedet.

 

Månedlig bonus

Annoncøren vælger en af de nævnte betalingsmodeller og afsætter en bonus såfremt bureauet opnår forudbestemte mål. Denne metode er klart at foretrække for begge parter, da både bureau og annoncør opnår værdi ved aftalen. Annoncøren opnår de mål, som ønskes og kan kalkulere med ROI for både worst-case og best-case scenario. Bureauet har incitament til at optimere, teste, måle, teste igen, osv. for at opnå bonus og samtidig retfærdiggøres arbejdsindsatsen under alle omstændigheder pga. minimumsbeløbet som bureaet modtager for konto administration.

 

Bonus baseret på procentvis forøgelse i salg eller indtægt

Ala ovenstående men “with a twist”. Hvis et bureau overtager en eksisterende konto fra en annoncør kan denne metode benyttes. Annoncøren har en aktiv konto, som har et forholdsvist stabilt niveau (et sammenligningsgrundlag) og bureauet vil modtage minimumsbeløb for “normal administration” af kontoen samtidig med at bonus kan opnås såfremt eksisterende niveau forbedres. Ved denne situation er det en god ide at vidensdele så meget som muligt, så begge parter kommer ud som vindere. Det nytter ikke noget at annoncøren undlader at fortælle bureauet der måske kræves en fuldtidsansat til at opretholde det nuværende niveau, hvis bureauet estimerer 5 timers ugentlig optimering af kontoen…

Fordele og ulemper for bureauet

Såfremt bureauet har haft mulighed for at gennemgå og evaluere den eksisterende konto ligger der en masse historisk data til rådighed, som bureauet kan benytte sig af sammenholdt med egen erfaring og research. Ulempen er som nævnt ovenfor at bureauet ikke bliver forsynet med baggrundsviden nok fra annoncøren og dermed fejlvurderer målsætningerne.

En klar fordel er selvfølgelig den diametrale modsætning, hvor bureauet ved kontogennemgang opdager en “gøgler-kampagne” der simpelthen er helt skævt på den fordi annoncøren enten ikke har erfaringen eller viden omkring afvikling af PPC kampagner.

AdWords systemet har mange knapper man kan “skrue på” alt afhængig hvilke målsætninger der er opsat for kampagnerne og hvis man ikke kender til effekten af disse knapper kan det gå gruelig galt. Mit bedste sammenligningsgrundlag må være equalizeren på et stereoanlæg. Hvis man ikke har styr på knapperne eller vælger en “default” indstilling, så får man ikke den bedste lyd ud af højtalerne.

Fordele og ulemper for annoncøren

Hvis annoncøren IKKE får klarlagt både målsætninger, learnings og insights overfor bureauet ved konto overdragelse kan der gå gruelig meget galt. Bureauet har en (forhåbentlig) dyb indsigt i SEM markedsføring og PPC kampagner, men ingen er alvidende. Det kan være at en konto kører fuldstændig som den skal fordi annoncøren har “ramt plet i første skud”. Bureauet kan dermed devaluere kontoens performance, hvilket aldrig er synderligt sundt i et nyt forhold.  Annoncøren skal samtidig have in mente at såfremt bureauet ikke kan tjene penge på konto administrationen, vil bureauet heller ikke tillægge kontoen den opmærksomhed som annoncøren muligvis forventer.

 

Timebetalt konto administration – Taxameter afregning

Lige ud af landevejen – Hver time bureauet bruger på annoncørens kampagner faktureres. En klart fleksibel løsning, som dog skal konkretiseres af begge parter inden kontrakten indgås, da man kan bruge oceaner af tid på alle aspekter af SEM arbejdet og det hurtigt kan løbe op i mandetimer (eller kvindetimer – ingen forskelsbehandling her).

Fordele og ulemper for bureauet

I den indledende fase af processen er det vigtigt for bureauet at præcisere de konkrete arbejdsopgaver, samt estimere mængden af tid som disse opgaver kræver. Mange virksomheder ser på indtjeningen per ansatte sammenholdt med fakturerede timer. Bureauet kan derfor med denne løsning konkretisere hvilke annoncører, som er mest profitable og (i samarbejde med annoncører selvfølgelig) tillægge hver enkelte konto et konkret antal timer.

Ved timeafregning kan bureauet desuden specificere konkret overfor annoncøren, hvilke opgaver som er afviklet indenfor en given tidsperiode. Bureauernes sekundære arbejdsopgave ved timebetalt konto administration er ligeledes at sælge ekstra ydelser til annoncøren (tracking, analyse, research, rapportering, etc. ). Ved systematisk at teste diverse scenarier kan bureauet løbende variere arbejdsindsatsen og profitten for både annoncør og bureauet selv, hvilket ligeledes kan skabe et bedre (og længerevarende) forhold mellem annoncør og bureau, da løbende nye opgaver kræver større interaktion imellem bureau og annoncør.

Fordele og ulemper for annoncører

Annoncøren bør være opmærksom på de konkrete arbejdsopgaver, som bureauet udfører og fakturerer for. Såfremt kontoen “kører på skinner” kan annoncøren stille krav til bureauet og konkretisere hvilke primære og sekundære opgaver, som bureauet skal lægge vægt på.

Ved dynamiske kampagner og/eller sæson relaterede produkter er det vigtigt at annoncøren er opmærksom på hvilken arbejdsindsats det kræves at optimere og vedligeholde konti således at timerne ikke løber løbsk. Annoncører, der tillægger deres konti høj prioritet kan med fordel udnytte “on-demand” faktoren ved denne betalingsmetode.

 

Konsulent timer

Denne faktureringsmetode er næsten identisk med ovenstående, men alligevel ikke. Ved konsulenttimerne forstås at bureauet ikke påtager sig den daglige konto administration, men træder til når annoncøren har et konkret behov. Det kan være alle aspekter af PPC kampagnen bureauet arbejder med hvor annoncørens vidensniveau eller tid er knap. Eks. søgeords research og udvikling, kampagne struktur, -implementering, -optimering, -budgettering, etc.

Hvis annoncører har tredjeparts leverandører fungerer bureauet som “big-brother” konsulent, der monitorerer kontoen og sikrer at tredjepart udfører sit arbejde upåklageligt. Denne løsning er oftest brugt ved meget store og komplekse konti. Samtidig er denne løsningsmodel også relevant, hvis en annoncør stiller spørgsmål ved sin egen viden og vil sikre sig at arbejdet er udført korrekt – et kontotjek eller kontoevaluering om man vil.

 

Tillægs fees

Udover ovenstående faktureringsmetoder er det ikke unormalt at bureauerne benytter sig af ekstra gebyrer ved faktureringen for tredjeparts software, som bureauet benytter sig af ved konto administrationen. Ved fakturering på månedlig basis vil et sådan gebyr ikke være synligt på fakturaen, hvorimod timebetalt fakturering kræver udspecificering af fakturaen og dermed vil eventuelle ekstra gebyrer være synlige for annoncøren.

Fordele og ulemper for bureauet

Bureauer har oftest investeret i PPC styringsværktøjer, det kan være keyword research, bid-management, tracking, rapportering, etc. Dermed fjernes en del af det manuelle arbejde, som skal udføres til dagligt og samtidig frigøres tid til udførelse af andre opgaver. Desuden har nogle bureauer egenudviklede værktøjer, som direkte benyttes i både salgsprocessen men også den daglige styring. Nogle kan fremhæve sig selv ved brugen af værktøjer, der reducerer omkostninger og skaber resultater, mens andre fremhæver sig selv ved kreativitet og brugen af bid-management, der sørger for at udføre “det kedelige tidskrævende” arbejde og dermed kan bureauet fokusere på kreative løsninger og tiltag. Det er et spørgsmål om bureauernes USP’er.

Fordele og ulemper for annoncører

Annoncører bør hurtigt danne sig et overblik over hvilke arbejdsopgaver som bureaet selv udfører og hvilke som outsources. Outsourcing af konkrete opgaver vil oftest bliver viderefaktureret annoncøren og i visse tilfælde (jeg vil skyde på 9 ud af 10) med et ekstra gebyr på toppen og eller kick-back aftale imellem bureau og tredjeparts leverandør. Oftest er kombinationen af bureauet og tredjeparts værktøjer en full-service løsning til fordel for annoncører. Omvendt er der også bureauer, der benytter sig af ekstra gebyrer for tredjepartsværktøjer, som IKKE har værdi for annoncører. Det er vigtigt at en annoncør forstår hvorledes deres konti og kampagner styres og afvikles.

 

Kontraktlængde og setup fee

Længden på en kontrakt kan have stor indflydelse på både afregningsmodeller og gebyrer. Bureauer ønsker selvfølgelig så lang en periode som muligt for at sikre minimums omsætning eller genvinde timeforbruget ved startup og implementering af nye konti.

Annoncører ønsker som udgangspunkt så kort bindingsperiode som muligt, så de ikke er bundet på hænder og fødder og kan skifte enten bureau eller selv overtage konti med kort varsel.

Setup fee

Opsætningen af kampagner kan tage adskillige timer for bureauet, hvorfor setup fees er meget normalt og benyttes af næsten alle leverandører i branchen. Bureauet skal bruge timer og manpower/girlpower ;o) på research, udvikling, implementering.
Annoncører bør ikke blive afskrækket af de initielle omkostninger ved startup, men derimod stille spørgsmål til hvilke konkrete arbejdsopgaver som setup fee indeholder. Oftest taber bureauet penge på kort sigt ved konti/kampagne start, men disse penge indtjenes efterfølgende i kraft af den løbende administration.

Kontrakt længde

Det er vigtigt for annoncører at vide hvilket produkt man køber og hvor lang tid det tager at få optimale kampagner op og køre. PPC er en dynamisk måde at markedsføre sig på og kan IKKE sammenlignes med andre marketingmetoder på lige vilkår. Oftest vil den første måned (eller 2) være præget af udsving i kontoen/kampagnen. Det betyder ikke at bureauet gør et dårligt stykke arbejde. Det er et spørgsmål om at bygge og optimere i et dynamisk univers.
Ved PPC markedsføring skal en konto generere historik og opbygge en positiv Quality Score, der efterfølgende vil afspejle effektiviteten. Bureauet overvåger kontoen og kan løbende tilpasse og justere for at forbedre en kontos performance samtidig med at data indsamles og analyseres. Blandt andet derfor frarådes kontrakter på under 3 måneder – Rom blev ikke bygget på én dag…

Spørgsmålet er så – hvor lang løbetid skal en kontrakt så være på?
Løbende kontrakt med 1 måneds opsigelsesvarsel sikrer annoncøren at bureauet skal levere hver eneste måned og samtidig kan annoncøren opsige kontrakten med ganske kort varsel. Bureauet skal tilpasse sig kontraktforholdene internt, hvilket kan betyde stor udskiftning i personale ressourcer såfremt kunder kommer og går indenfor ganske korte tidsperioder.

Løbende kontrakt med 3 måneders opsigelsesvarsel giver bureauet en smule mere stabilitet omkring både omsætning og personale ressourcer. Denne kontraktmodel er et fint komprosmis for begge parter, da annoncører i tilfælde af ønske om at stoppe samarbejdet ikke hænger på et bureau over en uoverskuelig tidsperiode.

Årskontrakter ses sjældent længere, men eksisterer i bedste velgående. Kontrakter som omfatter andre ydelser end SEM (det kan være medieplanlægning, strategi, hjemmesider, etc.) er oftest af minimum et års varighed. Mediebureauer benytter sig i videst mulige omfang af årskontrakter da selve profitten ved PPC kampagner beregnes udfra mediespend. I få tilfælde er kontrakterne skruet sammen til bureauets fordel således at annoncører har 1 måneds vindue ved udgangen af året til opsigelse og såfremt muligheden ikke benyttes må annoncøren ‘vente’ yderligere et år på at slippe ud af kontrakten (slippe ud er et ganske bevidst ordvalg!!!). Nogle gange har årskontrakterne en opsigelsesfrist på 3 måneder og benyttes ofte ved små budgetter for at sikre bureauet en minimums indtjening ved opgaven.

 

Konklusion

Først og fremmest – hvis det lyder for godt til at være sandt, forholder det sig oftest sådan!

Der findes stadig mange ‘røvere og soldater’ indenfor søgemaskine marketing. Gode og dygtige PPC eksperter hænger ikke på træerne og koster ikke 120 kr/timen. Hvis du støder på selverklærede eksperter, som ligger væsentligt under det generelle prisniveau, er der en ganske stor risiko for at de nok ikke er helt på det niveau, som de giver udtryk for…

Stil spørgsmål og hvis du støder på “det er en hemmelighed” svar så vend dig om og forsvind med det samme! Før du skriver under på en kontrakt skal du sikre dig at du har forstået prisstruktur, længden på kontrakten og betingelserne ved kontraktforlængelse. Vær sikker på at bureauet har forstået dine behov, ønsker, mål, krav og samtidig få afklaret om bureauet er i stand til at varetage de udfordringer som opgaven bringer.

Bureauerne skal selvfølgelig tjene penge, men bureauerne tjener kun penge såfremt annoncørerne gør. Det er derfor vigtigt at der er en symbiose imellem annoncør og bureau. Kommunikation og samarbejde er en essentiel del af et frugtbart samarbejde og i tilfælde af noget ikke går som det skal er det vigtigt at papirarbejdet er på plads inden man starter.

Hvis du har spørgsmål eller tilføjelser (vi har garanteret glemt noget) så kommenter endelig og hjælp med at få klarlagt alle betalingsmetoderne. Der er desværre veletablerede firmaer i dagens Danmark (ingen nævnt, ingen glemt) som tager røven på godtroende annoncører og det skal stoppes for det er med til at mystificere og miskreditere PPC marketing, samtidig med at det sætter de ‘rigtige’ eksperter i et dårligt lys…

Hvis du sidder og undrer dig over hvordan vi her hos no such agency tager os betalt, så kan jeg fortælle at vi bruger Taxameter-modellen. Altså timeafregning :o)

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*