DiverseSociale medier

13 måder at finde kreativiteten på

Af i Diverse, Sociale medier

Hold gang i kreativiteten

Kreativiteten kan være ligesom det danske vejr. Nogle gange er det fantastisk og bringer dig alt det, du ønsker. Andre gange ønsker du dig til de varme lande og spørger dig selv, hvorfor du dog bor i Norden. Heldigvis kan du stille noget op mod den manglende kreativitet, hvilket er væsentligt sværere med vejret (soldans har aldrig virket for mig). I dette blogindlæg får du 13 gode råd til, hvordan du kan inspirere dig selv og sørge for, at kreativiteten aldrig dør.

Sidder du i en stilling, hvor du er afhængig af at de gode idéer kommer til dig på jævnlig basis? Så er det måske værd at kaste et blik på listen herunder. Jeg giver dig nemlig 13 gode råd til, hvordan du kan holde liv i din kreativitet. Lad os komme i gang.

1. Skift miljø

Det lyder måske banalt, men hvis du sidder i det samme lokale dag ind og dag ud, så er det altså svært at holde gang i kreativiteten. Gå ud i verden. Oplev noget nyt. Tag et sted hen du ikke har været før. De anderledes indtryk, du får, når du opholder dig et nyt sted, virker nærende for kreativiteten.

Selv støjniveauet kan påvirke din evne til at være kreativ. Hvis der er lidt baggrundsstøj, kan det faktisk virke inspirerende, da hjernen bliver distraheret lige præcis nok til, at de skøre idéer popper op.

Find de steder der giver mening for dig, og hvor du føler, du kan mærke en forandring.

2. Gå en tur

Dette råd er meget i tråd med det ovenfor. Her drejer det sig bare ikke om, at du skal sætte dig et andet sted hen og arbejde. Du skal i stedet holde en pause og gå en tur. Selvom du måske tror, at du holder pause, så arbejder din hjerne på højtryk, når du bevæger dig ud og får tusindvis af indtryk hele tiden. Det kan derfor virke helt fjollet at holde en pause, når din deadline kommer tættere og tættere på, men det er godt givet ud.

Det er faktisk ikke bare det, at du kommer ud, der gør forskellen. Allerede bare det, at du fysisk bevæger dig, imens du tænker, hjælper dig. En undersøgelse fra en række forskere på Stanford viser, at du booster din evne til at tænke kreativt med hele 60%, hvis du går imens. Og virkningen holder faktisk lang tid efter, du er vendt tilbage til dit skrivebord.

3. Leg

Det siger ikke så lidt, at du udnyttede dit kreative potentiale 80%, da du var fem år gammel. Ja, et helt lille geni var du. Men det er faktisk ikke så mærkeligt. Du gav nemlig dig selv lov til at lege — ingen plan, intet mål, bare en idé og friheden til at se, hvor den førte dig hen.

Selvom det måske kan virke grænseoverskridende, så skal du prøve at finde din barnlige side frem og lege. Simpelthen lege igen. Det er balsam for både sjæl og kreativitet.

4. Prøv noget nyt

Er det på tide med en ny hobby? Ikke nok med at du møder nogle nye mennesker, der kan give dig et anderledes perspektiv på de ting, du kender, men du kan også få din kreativitet udfordret. Er du eksempelvis vant til at arbejde med grafiske elementer på skærmen, så er det måske tid til at skifte det digitale ud med det analoge. Akvarelmaling, træ, ler eller et hvilket som helst andet materiale, der gør, at du skal udtrykke dig anderledes, end du plejer.

Det behøver heller ikke være så konkret. Du kan også bare prøve en ny form for fitness, en tur i skøjtehallen eller bage en anderledes og udfordrende kage. Alt tæller. Det gælder primært om, at du prøver noget nyt.

5. Rejs

Måske er det ikke helt nok udelukkende at skifte lokale eller bygning, for den sags skyld. Måske har du simpelthen brug for et komplet sceneskift. Nye lugte, lyde, smage og sprog er den bedste inspiration, du kan få. Selvom oplevelserne ikke nødvendigvis er relateret til kreativitet, så er de helt underbevidst med til at inspirere dig alligevel.

Bliver det lige en kende for pebret at rejse til et eksotisk land, hver gang du rammer skriveblokeringen, så er en tur ud på landet eller til en anden del af dit hjemland også en mulighed. Kender du nogen, der er fra en anden kultur end din, så kan du også spørge, om de vil holde en traditionel middag fra deres kultur sammen med dig. Også her er der nye indtryk at hente.

6. Læs en bog

Bare fordi din kreativitet er væk, er det heldigvis ikke tilfældet for alle. Der er et hav af dygtige forfattere, der åbner op for deres kreative verden i bøgerne. Læs en forfatter du tidligere har gode erfaringer med eller lad dig forføre af en helt ny.

Du kan også læse bøger, der direkte behandler emnet kreativitet og prøve at følge i forfatterens fodspor. Måske har de nogle gode råd, som du ikke kendte til.

7. Lyt til en podcast

Det kan hjælpe at lytte til andre, der har nogle andre perspektiver på sagen. Det kan derfor være givende at lytte til en podcast, hvor de diskuterer et af dine interessepunkter. Måske er du enig med dem, måske er du ikke. Det er ikke så vigtigt. Deres tanker og fortællinger kan inspirere, provokere eller åbne nogle nye vinkler, du ikke før har tænkt over.

Der er overflod af gode podcasts fra ind- og udland, så det gælder bare om at komme i gang med at finde en, der fanger din interesse. Er du ikke lige til podcasts, så er TedTalk et godt alternativ, hvor lyd og billede kombineres i små videopræsentationer.

8. Samarbejd med andre

På samme måde som en podcast kan inspirere dig, kan samarbejde med andre også. Dine idéer kan blive videreudviklet, kastet op i luften og komplet ændret i mødet med andre. Det kan godt være, at samarbejde kan være en udfordring, og det derfor kan være tillokkende at gøre det selv, men du får meget inspiration foræret af at høre andres tanker.

9. Lån idéer fra andre

Er der nogle andre i din branche, der gør det super godt? Så kan det være, de har nogle idéer, du kan låne. Det essentielle her er, at du låner, ikke stjæler. Originalidéen kan fungere som en katalysator til at sætte gang i tankestrømmende, og når først der er gang i dem, så bevæger du dig allerede mod målet.

Og hey, du er ikke alene om at lade dig inspirere af andre. Steve Jobs fik idéen til den personlige computer fra en Xerox prototype og lavede så sin egen version.

10. Lav en idébank

Når kreativiteten flyder, så udnyt det. Gem alle de idéer du fik i brainstormingprocessen til en anden god gang. Popper der en finurlig tanke op unden frokosten, så skriv den ned. Alle idéer, også dem du ikke synes er gode, kan fungere som inspiration. Måske var idéen ikke den rigtige i lige præcis den sammenhæng, men i en anden er den eminent.

Du kan lave din idébank på mange måder. Et dokument på din computer, en analog mappe med udklip og sketches. Det er helt op til dig, hvordan du bedst kan lide det.

11. Sov på det

I drømmene kan alt ske, og fantasien slippes løs. Det kan derfor ligefrem være en god idé at sove på idéerne. Lade dem ligge og rumstere derinde inden de for alvor skal ned på papiret.

Det kan også være den helt modsatte strategi, der ender med at hjælpe dig. Du tømmer dit hovede, tænker på noget andet og får en god nattesøvn. Når du er frisk og udhvilet, tænker du nemlig meget bedre. Derudover ligger idéerne stadig i din underbevidsthed og arbejder, selvom du ikke tænker på dem konkret.

12. Lav fejl

En vigtig del af at være kreativ er, at du skal turde fejle. Du skal turde forfølge den skøre idé i forsøget på, om den vil virke. Viser det sig, at den ikke gør det, så er det ikke spildt tid! Det er læring og tilmed en mulighed for at så en spire til næste idé.

Der er mange før dig, der har fejlet flere gange, før de nåede til successen. Nogle har sågar fundet successen ved en fejl. Sådan gik det for eksempel til med opfindelsen af penicillin.

13. Gør ingenting

Mhm, det er helt rigtigt. Jeg gav dig lige en lovlig grund til at gøre ingenting. Hjernen og din krop lader op, når du tager en pause og bare nyder at være til. Så kan du vende tilbage til den genstridige opgave senere — inspireret og ladt op til at knække nødden.

Jeg kan selv have en tendens til ikke at ville lægge opgaven fra mig, før jeg har fundet en løsning, men det er ikke altid løsningen. Erkend når du rammer muren og forsøg at komme over den på en anden måde, end du lige har prøvet. Så er der større sandsynlighed for, at det lykkes for dig.

Så! Nu er du forhåbentlig blevet inspireret til, hvordan du kan blive inspireret. Kreativiteten venter lige om hjørnet. Se om ikke du kan fange den.

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*